Coaching

Wanneer je regelmatig trainingen en cursussen volgt, dan verwacht je dat het in de praktijk ook wel lukt. Toch zijn, ondanks de maatwerktrainingen, de omstandigheden in de dagelijkse praktijk net altijd even anders dan “in het boekje”. In dat geval kan coaching een oplossing bieden. De coach woont praktijksituaties bij (bijvoorbeeld OR-vergaderingen of overlegvergaderingen) en observeert. Daarna wordt gereflecteerd op de situatie aan de hand van waarnemingen. Je legt je dilemma’s voor, en krijgt een spiegel voorgehouden.

De coach vertelt je niet wat je moet doen, maar zet je aan het denken en helpt je op die manier verder te komen.

De methodes die hiervoor worden gebruikt kunnen variëren. Allerlei vormen van gesprekken zijn mogelijk, maar het kan ook helpen om met een video-opname zelf mee terug te kijken en te zien en ervaren hoe jouw gedrag dat van de ander beïnvloedt.

De coach stelt vragen, helpt de blinde vlekken te ontdekken en begeleidt je naar het door jouzelf geformuleerde doel. De coach daagt uit tot om je grenzen te verkennen, en misschien zelfs eens te overschrijden.

Coaching kan op individueel niveau, bijvoorbeeld een nieuwe voorzitter die zijn rol moet leren ontdekken en vervullen, maar soms is het goed om de hele OR en de onderlinge dynamiek tegen het licht te houden. Samen kun je ingesleten patronen ontdekken en zoeken
naar manieren om die te doorbreken.

Coaching geeft energie om een nieuwe weg in te slaan!